Alla sökningar på din webbplats kommer allt att sluta med ett avvik. Alltid, detta är ofrånkomligt. Den intressanta frågan är dock: Varför avviker besökaren? Hittade besökaren vad hon letade efter eller gav hon upp? Var det informationen eller gränssnittet som inte räckte till? För mycket, för lite, för långsamt? För att komma underfund med varför besökaren lämnar vår webbplats så kräver beteendet “Avvik” en grundlig analys.Image may be NSFW.
Clik here to view.
Skickar vi till exempel iväg besökaren till en sida utan resultat så kan det vara klokt att utveckla vårt gränssnitt. På bilden nedan ser ni hur Yale Universitet misslyckas med att meddela resultatet (i detta fall “Inget resultat funnet”). Länkar till populära sökningar och sidor som återfinns i foten hjälper för förmodligen vissa besökare att komma framåt men trots det så är landningssidan inte speciellt bra.
.Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kan vi dock hjälpa våra besökare att undvika att hamna på en resultatlös sida och istället erbjuda relevant material så börjar vi närma oss en lösning. Precis som bilden nedan visar så kommer du som besökare förmodligen ha svårt att hitta en tom resultatsida på Amazon. Lösningen som Amazon har använt sig av är att utesluta sökord som inte känns igen. Resonemanget går som så att det är bättre att träffa på ett sökord än inget alls.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Alla sök slutar för eller senare med ett avvik. Genom att jobba med sökresultatet och säkerställa att besökarna får återkoppling samt tar höjd för stavfel kan vi guida besökarna framåt och se till att avviket blir positivt istället för ett uppgivet.
Sökbeteende – Del 1 av 6 | Den avvikande besökaren is a post from: Adam Hassan | Tankar om digitala angelägenheter